Jdi na obsah Jdi na menu

O maturitě, vzdělávání a dalších zbytečnostech...

27. 8. 2012

Taky už jste si všimli, že se doba posunula? Nebo spíš její "myšlení" ? v dnešní době je každý JUDr. MUDr. PUDR ING. Mgr. PaeDr. Doc. Pharm. nebo alespoň - v případě nedostatku příležitostí či inteligence - Bc. či Dis...

Kam se poděli poctivě vzdělaní středoškoláci? Dnes by chtěl každej jeden až deset titulů, někteří ještě navíc nejlépe bez práce, námahy a bez studia. ( Omlouvám se tímto všem, kteří mají titul tvrdě vybojovaný na opravdu obtížné škole, kterou zvládnou jen ti nejlepší. Před těmi samozřejmě smekám.  )

Zbytek této titulované společnosti se veze na vlně módního trendu, který je dnes IN: Nemáš titul? Nemáš nárok. Na kvalifikovanou/kvalitní práci, na slušnej plat... Vlastně sorry, ty nejsi hoden ani průměrnýho života v průměrných podmínkách... Jsi taková socka... Odpad...

Že trochu přeháním? Opravdu? Ještě patnáct let zpátky chodili studovat ti opravdu talentovaní, plus k tomu jedinci, co měli konexe nebo jinou páku... Dnes je v kurzu nepřeberné množství studijních programů na stálých i nové vznikajících vysokých školách... Dnešní spektrum a hlavně množství studijních míst ( které je zapotřebí zaplnit, protože z každého tohoto místečka má nějakej papalášek prašulky ) je šokující, ne-li alarmující... Vlastně, na některé vysoké vás přijmou bez přijímaček, už jen za "průměrný" prospěch.

Nabídka převýšila poptávku. A to doslova. Ne v počtu studijních míst, protože čím více míst, tím více "neschopů" se na studia přihlásí. Ale v počtu zaměstnaneckých vysokoškolských pozic. Ročně nám vyplyvnou školy desetitisíce!!! "titulářů" , ale zda-li se pro ně najdou alespoň tisíce pracovních pozic??? Obávám se, že těchto pozic jsou stovky, ne tisíce... Takže každý poctivý a roky poslušnosti cvičený vysokoškolář půjde a začne si po neúspěšném hledání vysokoškolského místa hledat místo středoškoláka. Ano, pro něj to taková tragédie není, protože zaměstnavatel si samozřejmě raději vybere na středoškolskej post "blbečka" s vysokou, kterej mu bude pracovat za onen středo-plat ( až na jistý fakt ponížení a nižšího finančního ohodnocení ). A onen "výškáč" po něm s povděkem chňapne - co mu taky ZBÝVÁ?? Na trhu práce se propadl o pět až osm let oproti středoškolákovi, a to je v případě žen víceméně věkový limit, za kterým už práci nedostane, protože se od ní samozřejmě očekává, že po uhnízdění v práci jí v břiše automaticky začne hnízdit jakýsi tvoreček, který zhatí veškeré plány zaměstnavatele vycucat tuto dámu na hranici zhroucení.  ( Hmm, o nevýhodě ženství v kariéře jistě taky připíšu nějaký ten článek.. )

Ale zpátky. Vysokoškolák tedy našel práci. Za středoškoláka. Může mi tady prosím někdo inteligentní vysvětlit, kde si má nyní kvalifikovaný, šikovný a pracovitý středoškolák hledat práci???? Středoškolák, který má plnou kvalifikaci pro výkon svého povolání? BTW: Jen abyste byli v obraze, některé střední školy připraví pracovníka MNOHEM LÉPE A ODBORNĚJI, než ty samé obory na vejšce... A to nejen z důvodu neustálého dohledu, opakovaného zkoušení témat rok, dva pozpátku, ale hlavně a především neustálé a soustavné praxe POD DOHLEDEM. Na vejšce je super, že si "čuchnete" ke všemu.. Ale moc vás toho nenaučí. Není k tomu čas a prostor. Praxe na odborných pracovištích? Nechtějte mě rozesmát. Na těch odborných pracovištích mají sami frmol dostatečný - když tam přijde pár "usoplenců", tak jim maximálně hledí přes rameno na to, co dělaj. Na té střední jedete praxi pořád dokola, dokud to neumí i ten nejslabší ve skupině, a hlavně si vás ohlídají, zda-li vše děláte dobře. Jinak neprojdete. Na vejšce stačí našprtat na jednotlivý zkoušky ( beztak většina umí pár otázek a pak spoléhá na náhradní termíny ) a pak se to rychle pustí z hlavy. Ale nejsmutnější je fakt toho, že ačkoli s titulem, má mnohem menší praktickou průpravu než středoškolák. Až se mi to nechce vyslovovat, ale v jistých ohledech je středoškolák kvalifikovanější a uschopněnější pro práci "v praxi" než vystudovaný "titulář" . Žel.

Myslím, že citát uvedený na začátku je absolutně trefný, protože dnes už si maturitu udělá kdejaký "blbeček" . Ke škodě nás - kvalitně a odborně vzdělaných středoškoláků.

PS: Aby to nevypadalo jako nějaká závist titulovaným a pojednávání o něčem, o čem nemám páru - sama jsem si zažila rok na vejšce stejného oboru jako na střední. A o té praxi a hloubce studia atd. vím své. Ano, na vejšce se sice probíraly značně obtížnější oblasti - které konkrétně na mojí vejšce měly za úkol vyházet v prváku všechny, co nevystudovali gympl - ale osnovy odborných předmětů jsme měli na střední odbornější, podrobnější a hlavně praktičtější. Jsem přesvědčena o tom, že na své pozici dokážu od prvního dne více, než člověk z vysoké. Protože potřebuji více ruce propojené s mozkem, než pouhý mozek s propojenými synapsemi.

Ale časem i vysokoškoláky nahradí stroje a roboti, takže NO STRESS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

GregoryMuh - how to write a summary essay b38tld

5. 4. 2023 7:27

You stated it exceptionally well!
freedom writers summary essay https://essaywritingservicetop.com college essay services https://essaywritingservicehelp.com